A ty ile wyrzucasz jedzenia? Grupa Raben bezpłatnie przewiezie 16 tys. palet żywności
W Polsce co roku marnuje się ponad 9 mln ton jedzenia, co sprawia, iż zajmujemy niechlubne 5. miejsce w Europie pod względem ilości wyrzucanej żywności. Ma to wpływ nie tylko na coraz większe wydatki gospodarstw domowych. Działa również na szkodę całej gospodarki oraz środowiska naturalnego.
Zrównoważone podejście do żywności, zarówno jej produkcji, jak i konsumpcji, staje się coraz pilniejszą potrzebą. Członkowie Consumer Goods Forum zadeklarowali, że do 2025 roku zmniejszą o 50% ilość odpadów żywnościowych, których wartość wycenia się na 750 mld USD. Według CGF co roku na świecie marnuje się aż 1,3 mld ton żywności, emitującej do atmosfery 3,3 mld ton gazów cieplarnianych.
Za oczekiwaniami i trendami społecznymi podążają też ustawodawcy poszczególnych krajów UE. Od maja 2015 roku Francja zakazuje supermarketom niszczenia niesprzedanej żywności. Sklepy o powierzchni ponad 400 m2 będą musiały podpisać umowę z organizacjami charytatywnymi, którym będą przekazywać jedzenie. Kary sięgają 75 tys. euro grzywny lub 2. lat więzienia.
W Polsce od dwóch lat działa przy Ministerstwie Gospodarki Grupa ds. Zrównoważonej Produkcji i Konsumpcji, zrzeszająca podmioty, którym zależy m.in. na niemarnowaniu żywności. Wśród nich znajduje się Grupa Raben, będąca przedstawicielem branży logistycznej. W jej skład wchodzili również przedstawiciele Polskiej Federacji Banków Żywności. Spotkania i debaty w Ministerstwie Gospodarki zaowocowały współpracą Grupy Raben i Polskiej Federacji Banków Żywności polegającą na darmowym przewożeniu żywności z krótkim terminem przydatności, która następnie trafi do potrzebujących.
„Zakładamy, że do końca roku przewieziemy ok. 16 000 palet żywności z krótkim terminem przydatności. Do współpracy zaangażowaliśmy wszystkie spółki Grupy Raben w Polsce, ponieważ produkty, które przewozimy dla Banków Żywności, wymagają różnych warunków w transporcie. Przykładowo firma Fresh Logistics będzie przewoziła towary, które należy utrzymywać w temperaturze od 0 do 6 stopni C. Kolejnym krokiem inicjatywy będzie akcja skierowana do Klientów Grupy Raben, uświadamiająca możliwość przekazywania towarów, które nieodpłatnie przewieziemy w ramach współpracy z Bankami Żywności. Być może wkrótce Polski sejm przygotuje podobną ustawę do tej, którą uchwaliła Francja. Wtedy będziemy gotowi do obsługi naszych Klientów w tym zakresie. Współpraca z Bankami Żywności buduje zatem naszą przewagę konkurencyjną. Pomagamy Bankom Żywności ratować żywność przed zmarnowaniem, korzystając z naszej kluczowych kompetencji – planowania optymalnego łańcucha dostaw oraz wysokiej jakości usług transportowych” – komentuje Marta Szymborska, Lider CSR w Grupie Raben.
„Dzięki inicjatywie Grupy Raben, Banki Żywności będą w stanie uratować tysiące ton żywności rocznie i dotrzeć z pomocą żywnościowa do większej liczby osób potrzebujących. Pomoc Grupy Raben to profesjonalne wsparcie systemowe dla Banków Żywności. Marnowanie żywności podczas, gdy w Polsce prawie 3 miliony osób żyje w skrajnym ubóstwie, to paradoks, który Banki Żywności chcą rozwiązywać. Współpraca Grupy Raben i Banków Żywności z pewnością przyczyni się do zmiany społecznej w Polsce – zmniejszenia skali marnowanej żywności oraz polepszenia sytuacji osób żyjących w ubóstwie” – podsumowuje Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
Źródło: Grupa Raben
Komentarze
Na razie nie ma komentarzy
Twój komentarz
Jeśli chcesz napisać komentarz, zaloguj się:
lub zarejestruj się.