Odporna na przebicie, samouszczelniająca się opona! Innowacyjne rozwiązanie Michelin
Michelin stworzyło opony odporne na… przebijanie. Możliwe, że już niedługo wożenie podnośników i zapasowych opon odejdzie do lamusa.
Samouszczelniająca się opona została zaprojektowana dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii Michelin Selfseal. Pozwala ona na utrzymywanie ciśnienia w przebitych oponach aut osobowych i dostawczych. Bardzo prawdopodobne, że „wynalazek” zrewolucjonizuje rynek transportowy. Wożenie części, narzędzi i opon zapasowych stanie się zbędne. To z kolei wpłynie na zredukowanie masy aut o około 30 kg, w wyniku czego mniejsze będzie zużycie paliwa, a tym samym również – wpływ na środowisko.
Samouszczelniająca się opona została wyprodukowana dzięki innowacyjnej mieszance gumowej, która zasklepia się natychmiast po przebiciu bieżnika. Oznacza to, że opona naprawia się w momencie uszkodzenia, a usterka nie wymaga następnie żadnych interwencji ze strony kierowcy czy ograniczenia prędkości jazdy. Nie dochodzi też do zużycia bieżnika, a awaria nie wpływa na przyczepność czy opory toczenia.
Konstruktorzy osiągnęli ten efekt dzięki umieszczeniu wewnątrz opony stabilnej warstwy uszczelniającej wykonanej z naturalnego kauczuku. Czym jeszcze wyróżnia się nowy produkt? Przede wszystkim nie zawiera płynnych polimerów, dzięki czemu wyeliminowano zjawisko wibracji.
Kiedy możemy spodziewać się wprowadzenia opon Michelin na rynek?
– Choć dział Badań i Rozwoju Michelin dysponuje rocznym budżetem przekraczającym 500 milionów euro oraz zatrudnia kilkuset naukowców, prace nad tego typu zaawansowanymi technologiami trwają nawet pięć lat od chwili narodzenia się idei do wprowadzenia opony do seryjnej produkcji – tłumaczy Tomasz Młodawski, ekspert opon osobowych i dostawczych Michelin.
Samouszczelniająca się opona została zaprezentowana podczas światowego spotkania Michelin Challenge Bibendum, które odbyło się w Chengdu w Chinach. Na podstawie: Michelin
Komentarze
Na razie nie ma komentarzy
Twój komentarz
Jeśli chcesz napisać komentarz, zaloguj się:
lub zarejestruj się.