Zupki chińskie i przydrożne bary, czyli co je kierowca w trasie
2017-05-06 Redakcja
Jak się żywią kierowcy ciężarówek w trasie? Podstawą są weki, zupki chińskie czasami ratują życie, a głód bywa najlepszą przyprawą, choć nie najlepszym doradcą. O kuchni kierowcy „tira” opowiada w rozmowie z portalem WP.PL Stanisław Bloch, pracujący w zawodzie od 16 lat.
„Jak pan się odżywia w trasie?
Może odpowiem tak: kiedy zaczynałem pracę w 2001 w zawodzie kierowcy, miałem butlę turystyczną z gazem, którą ze sobą woziłem. I taka butla wystarczała mi na trzy lata. Wtedy nas – kierowców – po prostu było stać, żeby żywić się w zajazdach, barach i restauracjach. Głównie zamawialiśmy jedzenie w knajpach. Gotowaliśmy sporadycznie. Dla porównania – teraz taka butla wystarcza mi na 1,5 miesiąca.”
Dalej Stanisław Bloch opowiada o wspólnym gotowaniu na parkingach, słoikach na drogę, świętach w trasie oraz żywieniu się w pobliskich barach. Wywiad dostępny jest na stronie WP.PL.
Aktualności
Biuro ds. Transportu Miedzynarodowego informuje, ze zgodnie z trescia art. 7a ust. 8 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz.U. z 2022 r. poz 2201) po uzyskaniu zezwolenia na wykonywanie zawodu prewożnika drogowego przedsiębiorca przedkłada corocznie organowi, o którym
2024-03-04
Aby lepiej zrozumieć wyzwania i możliwości, przed jakimi stoją dziś zawodowi kierowcy ciężarówek, Mindaugas Paulauskas, dyrektor generalny Girteka, postanowił osobiście zasiąść za kierownicą ciężarówki.
2024-03-04
Tutaj można dowiedzieć się, jak będzie przebiegał protest polskich rolników na granicy z Litwą (które ciężarówki zostaną sprawdzone, kto to zrobi itp.).
2024-03-01
Litwa zamyka dwa punkty na granicy z Białorusią (uzupełniono – dwa kolejne punkty zostaną zamknięte)
2024-02-27
Zespół Cargo.LT ma przyjemność przedstawić nowy projekt M2Cargo.EU – usługę, która pomoże Ci znaleźć magazyn logistyczny.
2024-02-26
Komentarze
Twój komentarz
Jeśli chcesz napisać komentarz, zaloguj się:
lub zarejestruj się.